Przepisy na grill
- aganowaczek
- Posty: 4360
- Rejestracja: poniedziałek 18 sty 2010, 14:32
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Koziegłówki
Przepisy na grill
No i ja standardowo proszę Was o przepisy na grill, bo oprócz kiełbasy i kaszanki to nie mam pojęcia jak przygotować np. karkóweczkę lub kurczaka Że o jakichś warzywach nie wspomnę
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Przepisy na grill
Kurczaka ( udka) oddziel od kości i zamarynuj ( wystarczy na 2-3 godziny w oleju z przyprawami.
Przyprawy jakie chcesz ale najlepszy jest z słodką papryką, solą , pieprzem i zgniecionym czosnkiem, plus jakas przyprawa do kurczaka z grilla...
Karkówkę kroisz na plastry ( ja rozbijam cienko tłuczkiem) i marynujesz najlepiej z dnia na dzień..tak samo w oleju z róznymi przyprawami ( trzeba eksperymentować)
a takiej kaszanki to pewnie nie jedliście
kaszankę w formie kiełbasek daję na folię aluminiową, obok garść kiszonej kapusty z kminkiem , odrobiną cukru i oleju- to zawijam w folię w całości i na jakieś 10-15 minut na grilla...trzeba co jakiś czas obracać
smak...nieziemski
Przyprawy jakie chcesz ale najlepszy jest z słodką papryką, solą , pieprzem i zgniecionym czosnkiem, plus jakas przyprawa do kurczaka z grilla...
Karkówkę kroisz na plastry ( ja rozbijam cienko tłuczkiem) i marynujesz najlepiej z dnia na dzień..tak samo w oleju z róznymi przyprawami ( trzeba eksperymentować)
a takiej kaszanki to pewnie nie jedliście
kaszankę w formie kiełbasek daję na folię aluminiową, obok garść kiszonej kapusty z kminkiem , odrobiną cukru i oleju- to zawijam w folię w całości i na jakieś 10-15 minut na grilla...trzeba co jakiś czas obracać
smak...nieziemski
Re: Przepisy na grill
Kaszankę z kapustą znam, polecam!
Znam jeszcze przepis na białą kaszankę, zawijam w folię z wędzonym boczusiem pokrojonym w kosteczkę i z cebulką w kosteczkę doprawioną ostrą papryką, pychotka
do każdej marynaty mięsnej dolewam trochę wina wytrawnego, mięsko dzięki temu kruszeje, jest bardziej soczyste
polecam piersi z kurczaka, zamarynować w oliwie z pieprzem solą majerankiem czosnkiem trochę winka lub przecieru pomidorowego
przepisów na warzywa grilowane nie znam
Znam jeszcze przepis na białą kaszankę, zawijam w folię z wędzonym boczusiem pokrojonym w kosteczkę i z cebulką w kosteczkę doprawioną ostrą papryką, pychotka
do każdej marynaty mięsnej dolewam trochę wina wytrawnego, mięsko dzięki temu kruszeje, jest bardziej soczyste
polecam piersi z kurczaka, zamarynować w oliwie z pieprzem solą majerankiem czosnkiem trochę winka lub przecieru pomidorowego
przepisów na warzywa grilowane nie znam
- miszakai
- Posty: 4790
- Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Bory Tucholskie
- Kontakt:
Re: Przepisy na grill
Ja często grilluję cukinie albo kabaczki czy bakłażana - pokrojone w grube plastry, ze skórką, przyprawione ziołami i trochę w oliwie, żeby nie były suche. Można na tacce alu albo bezpośrednio(tak wolę). Dobra i szybko mięknie jest też papryka żółta - po prostu kawałki skrojone spore - też z oliwą i ziołami/przyprawami.
Karkówkę przyprawiam solą, papryką, z przetartym czochem, marynuję też w śliwowicy chociaz parę godzin. Dodaję trochę oliwy do marynaty, bo mięso potem jest wiórowate bez tego. I polewam w trakcie grillowania tą marynatą co została i piwkiem:)
Kaszankę, jak Beata, ładuję w folię z oliwą, przyprawami i cebulą. Kmin u nas nie przejdzie
Na pewno smaczny jest boczek ale tłusty jak suseł
Aha, a w kiełbaski ponacinane ładuję świeże liście mięty.
Jeszcze ryby mi się przypomniały.
Świeżego pstrąga - tuszki wypatroszone - nacieram solą(też w środku), czosnkiem, ziołami. Kładę na kawałku folii osobno każdą rybę, dodaję oliwy, wina białego i ze 2 plasterki cytryny. Można pokrojony lub gałązkę koperku dla smaku. Zawijam takiego rulona trzymając w miarę w pionie, żeby się nie wylało wszystko i tak grilluję.
Picha.
Ja nie używam przypraw typu Vegeta czy przyprawa do kurczka czy do ryb.
Rybie niewiele potrzeba - sól, pieprz, zioła i czosnek czasami...
Karkówkę przyprawiam solą, papryką, z przetartym czochem, marynuję też w śliwowicy chociaz parę godzin. Dodaję trochę oliwy do marynaty, bo mięso potem jest wiórowate bez tego. I polewam w trakcie grillowania tą marynatą co została i piwkiem:)
Kaszankę, jak Beata, ładuję w folię z oliwą, przyprawami i cebulą. Kmin u nas nie przejdzie
Na pewno smaczny jest boczek ale tłusty jak suseł
Aha, a w kiełbaski ponacinane ładuję świeże liście mięty.
Jeszcze ryby mi się przypomniały.
Świeżego pstrąga - tuszki wypatroszone - nacieram solą(też w środku), czosnkiem, ziołami. Kładę na kawałku folii osobno każdą rybę, dodaję oliwy, wina białego i ze 2 plasterki cytryny. Można pokrojony lub gałązkę koperku dla smaku. Zawijam takiego rulona trzymając w miarę w pionie, żeby się nie wylało wszystko i tak grilluję.
Picha.
Ja nie używam przypraw typu Vegeta czy przyprawa do kurczka czy do ryb.
Rybie niewiele potrzeba - sól, pieprz, zioła i czosnek czasami...